Arriben l’estiu, el sol i la calor

Què cal tenir en compte pel que fa als medicaments?

Si prens alguna medicació t’interessarà saber que hi ha alguns medicaments que són fotosensibles.

picto_medicamentos

 

Saps què són les reaccions de fotosensibilitat?

Es tracta de reaccions adverses a la pell que es donen com a resposta a la interacció entre la radiació solar i algunes substàncies químiques, com per exemple medicaments, cosmètics o perfums.
En realitat hi ha diversos tipus de fotosensibilitat, però la més freqüent és la fototòxica, que sol aparèixer quan hi ha una alta concentració de fàrmac a la pell. En contacte amb la radiació solar es generen radicals altament reactius, i això fa aparèixer lesions molt semblants a una cremada solar, sobretot a la cara, l’escot, la nuca, el dors de les mans i a les superfícies d’extensió de l’avantbraç, passats pocs minuts o hores de la presa del fàrmac.
Generalment les lesions desapareixen entre dos i set dies després d’haver suspès el tractament. Si es repeteixen sovint poden ocasionar envelliment prematur de la pell i afavorir el càncer cutani.

Quins son els fàrmacs més fotosensibilitzants?

  • Antibiòtics
  • Anticonceptius orals
  • Antiinflamatoris
  • Diürètics
  • Antiarrítmics i antihipertensius

Aquí tens un relació d’alguns medicaments que poden causar reaccions de fotosensibilitat (Canal Gencat – Fotosensibilitat induïda per fàrmacs)

En cas de dubte consulta sempre el teu farmacèutic! Et donarem informació personalitzada.

Què has de fer?

  • Utilitzar un fotoprotector adequat a la teva pell fins i tot els dies ennuvolats.
  • Aplicar-lo 30 minuts abans de l’exposició al sol.
  • En cas de sospita de reacció, consulta amb el metge i/o el farmacèutic.

A més a més, les persones medicades són especialment sensibles a les altes temperatures, ja que hi ha medicaments que poden agreujar els efectes de la calor.

Un cas molt típic és el dels antihipertensius, que fan baixar la pressió arterial i a vegades necessiten un seguiment més exhaustiu durant els mesos de calor forta. També es pot presentar un augment de l’efecte del medicament a causa de la deshidratació, que pot reduir l’eliminació del fàrmac.

 

Gemma Vila
Farmacèutica substituta