Medicaments segurs!

A la farmàcia comunitària vetllem sempre perquè prengueu els medicaments de manera segura. En aquest sentit, els fàrmacs estan en constant revisió i seguiment.

Avui ens fem ressò de dues informacions que creiem interessants per a tots vosaltres.

La primera està relacionada amb l’ús de l’ibuprofèn, un dels antiinflamatoris més dispensats en totes les farmàcies. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès recentment una nota en què recomana prendre’n la dosi eficaç més baixa possible i durant el menor temps possible per controlar els símptomes i disminuir així el risc cardíac del pacient.

Al nostre país hi ha una tendència generalitzada a utilitzar dosis de 600 mg sempre, quan en realitat hi ha comercialitzats ibuprofens de 400 mg formulats de manera que aconseguim un molt bon control dels símptomes prenent menys dosis .

Val la pena evitar la irritació gàstrica (que és proporcional a la dosi que prenem) i controlar més de prop la pressió arterial durant els tractaments perllongats (més de set dies).

La segona informació té a veure amb la hidroclorotiazida, un diürètic també molt utilitzat per al control de la hipertensió arterial, entre d’altres. Segons els resultats d’un estudi epidemiològic fet a Dinamarca, els tractaments continuats amb hidroclorotiazida podrien augmentar el risc de determinats càncers cutanis.

La hidroclorotiazida és un medicament fotosensible. Si recordeu la nostra entrada al blog que parlava de la fotosensibilitat, dèiem que quan es prenen aquest tipus de fàrmacs és altament recomanable utilitzar una crema hidratant diària amb un factor de protecció solar adequat al nostre tipus de nostra pell i a l’època de l’any.  Per tant, encara pren més rellevància la importància de protegir-se sempre del sol.

També és molt important revisar a fons la pell un cop a l’any per poder detectar precoçment l’aparició de noves lesions. Per això us animem a participar cada any en la campanya Atenció pell, en la qual prenem part cada estiu.

Confieu sempre en el vostre farmacèutic de capçalera per garantir la seguretat dels tractaments. Estem a la vostra disposició per resoldre tots els dubtes que tingueu. Aquesta és la nostra raó de ser.

Gemma Vila
Farmacèutica substituta