Com molts de vosaltres sabeu, fa més de dos anys que patim una situació de desproveïment de la vacuna Bexsero, cosa que fa que moltes famílies hagin d’enrederir la vacunació dels seus fills.
La vacuna Bexsero és una vacuna contra un tipus específic de meningitis. Si su sembla bé avui resoldrem alguns dubtes sobre aquesta malaltia i la seva vacuna per tal d’estar ben informats.

Comencem!

 

Què és la meningitis?

 

La meningitis és una malaltia greu que pot estar causada per diferents agents infecciosos. Provoca una inflamació de les meninges (que envolten el cervell) i la medul•la espinal. Es dóna amb més freqüència a l’hivern i la primavera i els principals símptomes són l’aparició brusca de febre alta, acompanyada de vòmits, nàusees i rigidesa de nuca.
Aquesta malaltia pot presentar-se a qualsevol edat encara que és més freqüent en nens d’entre un i cinc anys.
Un d’aquests agents infecciosos que causa la malaltia és Neisseria Meningitidis. D’aquesta bacteria hi ha diferents serogrups ( A, B, C..). El calendari vacunal inclou la vacuna front el meningococ C (i per això és molt baixa ja la seva incidència). La vacuna Bexsero és efectiva contra el tipus B i no està inclosa al calendari vacunal actualment.

 

Què és Bexsero?

 

La Bexsero és una vacuna contra Neisseria meningitidis tipus B i s’administra a partir dels 2 mesos de vida.
Les pautes de vacunació canvien en funció de l’edat d’inici de la mateixa: Us deixem un resum aqui:

• Niños de 2 a 5 meses: 3 dosis seguidas + 1 dosis de recuerdo:
– La primera inyección debe administrarse a los 2 meses de edad
– El intervalo entre cada inyección debe ser de, al menos, 1 mes.
– Se administrará una cuarta inyección (dosis de recuerdo) entre los 12 y los 15 meses de edad.
En caso de retraso en la administración, la dosis de recuerdo no se debe administrar más tarde de los 24 meses.
• Niños de 6 a 11 meses: Deben recibir dos inyecciones, en un intervalo de, al menos, 2 meses y una dosis de recuerdo en el segundo año de vida
• Niños de 12 a 23 meses: deben recibir dos inyecciones,en un intervalo de, al menos, 2 meses seguidas de una tercera dosis de recuerdo tras un intervalo de 12 a 23 meses desde la segunda inyección.
• Niños de 2 a 10 años de edad: Los niños de 2 a 10 años de edad deben recibir dos inyecciones, en un intervalo entre cada inyección de, al menos, 2 meses.
• Adolescentes (desde 11 años de edad) y adultos: Los adolescentes (desde 11 años de edad) y los adultos deben recibir dos inyecciones en un intervalo entre cada inyección de, al menos, 1 mes.

La vacuna pot donar febre, inflamació i dolor al punt d’injecció. En alguns casos podem notar que els nenes estan més irritables i perden una mica la gana. Si és necessari el professional sanitari us pot recomanar l’ús de paracetamol per pal•liar aquestes reaccions adverses.

 

Consells de la teva farmàcia:

Si tens fills petits i els vols vacunar vine a la farmàcia i t’assessorament en tot allò que necessitis saber.

I a més et presentem una nova aplicación sobre les vacunacions promoguda per l’Agència de de Salut Pública de Catalunya, amb la col•laboració de la Fundació TIC Salut i Sanofi Pasteur MSD.
Pots descarregar-la a :
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/vacunacions/app-ivacunes

 

APP VACUNES

App iVacunes

 

Amb aquest aplicació podràs fer un bon seguiment del calendari de vacunacions de tota la família i hi trobaràs informació de totes les vacunes incloses i no incloses al calendari vacunal!

Gemma Vila
Farmacèutica substituta