Aquesta setmana la volem dedicar a Farmàcia Marta Gento a la salut osteo-articular.

Per això us oferim:

    • Una densitometria òssia de l’os calcani. Aquesta prova ens donarà informació sobre la fortalesa dels ossos.
      És una prova gratuïta.
      La salut articular està estretament relacionada amb la bona salut òssia ja que amb el pas del temps hi ha un desgast articular que sovint també va acompanyada d’un desgast ossi.
      Per aquest motiu ens ha semblat molt interessant oferir-vos aquesta densiometria i més informació sobre l’artrosi en aquest blog.

 

    • Informació d’interès sobre l’artrosis en aquest blog: 10 preguntes sobre l’artrosi.

 

  • densiometrai ossea

 

1. Quins són els símptomes de l’artrosi?

L’artrosi es manifesta amb dolor i inflamació a les articulacions. Aquests símptomes solen millorar amb el respòs i empitjoren amb el moviment. També apareixen deformacions a les articulacions afectades.

2. Tinc rígides les articulacions en aixecar-me al llit, tinc artrosi?

La rigidesa a les articulacions és un símptoma d’alerta d’aquesta malaltia. També ho són la inflamació, sensibilitat al tacte en una articulació, o la sensació de frec dels ossos els uns contra els altres.

3. És veritat que l’artrosi és una malaltia de l’envelliment

No, no és exclusiva de l’envelliment, qualsevol persona la pot patir, malgrat és cert que augmenta la seva freqüència amb l’edat i és més freqüent en les dones i en persones genèticament més predisposades.

4. És el mateix l’artrosi que l’artritis?

No, quan es parla d’artritis s’està parlant d’artritis reumatoide que és una malaltia infamatòria autoimmune i que provoca una inflació més severa que l’artrosi. A més pot afectar a altres òrgans interns. El tractament en aquest cas és molt diferent.

5. Es pot curar l’artrosi?

L’artrosi no es cura, però sí que es pot alleugerir els seus símptomes i molèsties, i intentar que no empitjorin.

6. És veritat que l’artrosi empitjora quan fa fred?

La progressió de la malaltia no augmenta amb el fred o calor, però si és veritat que el dolor pot empitjorar en dies més freds.

7. Si tinc artrosi al genoll m’hauré d’operar?

No sempre és necessari. En funció de com avanci de lent o ràpida la malaltia es valorarà amb el metge. Hi ha una prova genètica en saliva que pronostica l’avanç com serà, si lent o ràpid.

8. Quin tractament farmacològic hi ha per l’artrosi.

El tractament farmacològic té quatre objectius:

Controlar el dolor: Amb analgèsics i antiinflamatoris (ibuprofén, dexketoprofén, etc…)
Millorar la mobilitat: exercici lleuger, rehabilitació,…
Evitar que la malaltia avanci: amb fàrmacs com la glucosamina i el condroitín sulfat que també alleugeren el dolor i es poden prendre durant llarg temps.
I evitar al màxim els efectes secundaris de la medicació.

9. L’artrosi està relacionada amb menopausa?

La menopausa està relacionada amb una disminució d’estrògens, les hormones sexuals femenines. Això pot provocar l’aparició de dolors articulars propis de l’artrosi. Ara bé no sempre significa que la menopausa sigui sempre la causa de l’artrosi.

10. Existeixen professions que afavoreixen l’artrosi?

Si existeixen algunes. L’ús repetitiu de certes articulacions en certes feines i activitats esportives pot afavorir l’aparició de l’artrosi. És important seguir consells posturals adequats en les feines quotidianes per evitar la seva aparició i progressió de la malaltia.

 

Gemma Vila
Farmacèutica substituta