La cistitis és una infecció de les vies urinàries inferiors (la bufeta i la uretra), causada generalment per bacteris, que habitualment és l’ Escherichia coli.

La cistitis provoca molèsties a la part baixa del ventre amb una necessitat molt freqüent d’orinar encara que sigui poca quantitat, coïssor i fins i tot dolor.

L’orina pot ser de vegades tèrbola, amb pudor i sang.

Les dones són molt més propenses a tenir cistitis perquè la uretra és bastant més curta que en l’home.

Què tinc que fer si crec que tinc cistitis?

El primer de tot és anar al metge. El metge, davant una cistitis, pot sol·licitar analítiques per precisar millor el germen responsable i receptar, si és una infecció important, un antibiòtic adequat impedint conseqüències més greus com una infecció del ronyó. Cal complir-lo rigorosament els dies que hagi prescrit el metge per evitar recaigudes i l’aparició de resistències

En els casos més lleus, la cistitis es pot solucionar amb tractament naturals.

¿Quin tractament natural per la cistitis és el més adient?

Són beneficiosos per la cistitis el suc de nabius vermells, el mirtil comú i la vitamina C que, al metabolizar-se en l’aparell digestiu, acidifiquen l’orina ajudant a eliminar els bacteris.
A més, pot ser beneficiós fer infusions o cápsules de fulles de gayuba (Arctostaphilus Uva ursi).

Independentment del tipus de tractament, sempre s’ha de beure molta aigua (excepte indicació contrària del metge).

Aquestes són algunes de les nostres recomenacions:

 • Oleocaps Num 2 : Compost d’una barreja d’olis esencials (orenga, orenga de grècia, albahaca exòtica, menta piperita, ajedrea, canyella de ceylan) que ajuden a alleugerar les molesties de les vies urinàries.

 

Oleocaps-2-bienestar-gastrointestinal-y-via-urinaria-pranarom

 

 

 • La D-manosa és un sucre simple que s’enganxa a les potes dels bacteris evitan la seva adhesió a les mucoses urinàries eliminant-se mitjançant la micció.

 

 • Extracte de semilla de pomelo (Extracte llavor d’ aranja):  Les llavors d’aranja o, millor dit, el seu extracte, són un d’aquests medicaments naturals que poden ser útils en casos d’infecció lleu d’orina. Tenen propietats antimicrobianas que inhibeixen el desenvolupament de bacteris, la qual cosa les fa molt efectives per fer-li front a les infeccions i altres trastorns similars.
  A més gràcies a la seva aportació de hesperidina, un bioflavonoide, tenen la capacitat de reforçar les defenses de l’organisme per fer-ho més resisteixen a l’atac dels microorganismes.

 

citrobiotic

 

 • Cistitis rapid de GSE:  Complement alimentós d’Extracte de llavors d’Aranja, Gayuba, Brecina, Pilosella i Gatuña. Els components de l’extracte de llavors d’Aranja poden contribuir a mantenir l’equilibri microbià de l’organisme. Els extractes de Gayuba, Brecina, Pilosella i Gatuña són útils per mantenir la funció fisiològica del sistema urinari.

 

cystitits-rapid-gse

La importància de la prevenció

 • Imprescindible tenir bones mesures higièniques per evitar la cistitis.
 • Cal mantenir la zona genital neta però sense utilitzar productes que irritin o alterin la flora vaginal.
 • Netejar-se sempre de davant cap a enrere per reduir les possibilitats d’introduir bacteris de l’àrea anal a la uretra.
 • Si hi ha sequetat vaginal que pot produir una irritació a la zona genital que predisposi a la infecció;Aconsellem utilitzar un lubricant soluble en aigua.

 

Recordi que…

 • Si té dolor lumbar, febre, nàusees o vòmits encara que ja estigui fent un tractament, vagi al metge.
 • En el cas de prendre antibiòtic, prengui sempre la totalitat del tractament tal com el metge li ha dit, encara que les molèsties hagin desaparegut.

 

 

Marina Pérez
Farmacèutica substituta